Algemene info

Het 3 Oktoberfeest (ook wel Leidens Ontzet genoemd) is een feest in de stad Leiden, dat jaarlijks op 3 oktober wordt gehouden (als dit op een zondag valt een dag later). Op die dag wordt feestelijk de gebeurtenis herdacht dat de stad bij het Spaanse Beleg van Leiden in 1574 ontzet werd door een geuzenvloot.


Tradities

Het feest bestaat uit vele tradities die ver teruggaan. Het feest wordt 's avonds op 2 oktober ingeluid met de Taptoe: een optocht van vele Leidse verenigingen. De gehele viering is in Leiden en omstreken rechstreeks te bekijken en beluisteren via radio, tv en internet. In de vroege ochtend van 3 oktober vinden de Reveille en de traditionele uitreiking van gratis Haring en Wittebrood in de Waag plaats. Dit verwijst naar het haring en wittebrood dat de watergeuzen de stad inbrachten direct na de bevrijding. Hierna kan men direct door naar het Van der Werfpark, waar men gezamenlijk het Koraal zingt. De jaarlijkse herdenkingsdienst in de Pieterskerk stamt al uit 1574.

's Middags is er een Grote Optocht (dit jaar niet ivm de Corona maatregelen) en 's avonds wordt het feest afgesloten met een vuurwerkspektakel. De grote kermis (Lunapark) en de kinderkermis (Nostalgische Kermis) gaan 2 oktober al open. Traditioneel wordt op 3 oktober in Leiden hutspot met klapstuk gegeten. Een variatie op het gerecht dat een Leidse jongen, Cornelis Joppenszoon, volgens de traditie aantrof in het verlaten Spaanse legerkamp.


3Oktober.nl website & app

Met deze website (3oktober.nl) en app (via Google Play) hopen wij een handig en volledig overzicht te geven van wat er te doen is tijdens Leidens Ontzet. De informatie op deze website en in de app zijn met de grootste zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen garanties gegeven worden met betrekking tot de volledigheid, juistheid of actualiteit van de informatie op deze website en in de app. Deze website en de app zijn geen onderdeel van de 3 October Vereeniging.


AdvertentieAdvertentieAdvertentieJouw advertentie hier? Neem contact met ons opJouw advertentie hier? Neem contact met ons op
Ontdek het op Google Play